Octopoden

De octopoden gelden als intelligente dieren die beschikken over een korte- en langetermijngeheugen. Merkwaardig genoeg bevindt tweederde van de zenuwcellen zich niet in de hersenen, maar in de vangarmen. Dierproeven in aquaria hebben aangetoond dat de octopus in staat is allerlei patronen en vormen goed van elkaar te onderscheiden. Ook zijn zij goed in staat tot leren, zoals blijkt uit doolhofproeven. Verder wordt er soms ‘speelgedrag’ vertoond zoals blijkt uit het onderzoeken en manipuleren van voorwerpen en speelgoed dat zich in aquaria bevindt. Het is bekend dat exemplaren die in aquaria worden gehouden, soms het aquarium verlaten en op zoek gaan naar voedsel. Een bijzondere eigenschap is verder het vermogen om correct voetbalwedstrijden te voorspellen.
Dit vermogen schijnt echter minder accuraat te zijn wanneer wedstrijden op strafschoppenseries kunnen uitlopen. Dinky, de befaamde octopus van de Oezbeekse dierentuin die er in 1993 slaagde om de volledige Eredivisie-eindstand van het seizoen 1995-1996 te voorspellen, faalde opzichtig bij de KNVB-beker van 1997, waarbij hij voorspelde dat De Treffers in de finale de IJsselmeervogels met 17-3 zouden verslaan. Ook voorspelde hij dat alle penalties van Clarance Seedorf onhoudbaar achter de keeper verdwenen, om daarbij de met de kennis van nu ironische nadere specificatie toe te voegen dat ze allen knetterhard in de kruising zouden belanden. Read my lips, zou de octopus op zijn onnavolgbare wijze gecommuniceerd hebben, Nederland wordt Europees en wereldkampioen, in 1996 respectievelijk 1998. Nadat zijn uitspraken bleken te detoneren met de realiteit raakte hij aan lager wal, en werd volgens de overlevering de eerste octopus die acht flesjes bier tegelijkertijd in zijn Geheime Opening wist leeg te gieten. Enige maanden later verdween hij voorgoed. Door deze tragische gebeurtenis zijn andere octopoden terughoudender geworden om wedstrijden langer dan 90 minuten van een voorspelling te voorzien. De Partij voor de Dieren heeft op 19 september 2006 een wetsvoorstel ingediend om dierenvoorspellingen wegens het veroorzaken van onevenredige stressgevoelens te verbieden.

Advertenties

Over grogmuller

Horst Grogmuller is het onverschrokken internetpseudoniem van een nogal middelmatige Amsterdammer die wanhopig probeert nog wat te maken van zijn voortmodderende leven. Door deze uitlaatklep is zijn behoefte om zich te onttrekken aan de samenleving geslonken tot hanteerbare proporties.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Octopoden

  1. Pingback: Tweets that mention Octopoden | Grogmullistan. -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s